Parlamentarilor li s-au adunat multe proiecte în timpul verii, la care li s-au adăugat probleme noi precum prețul polițelor RCA, sau aproape anunțata schimbare a Codului Fiscal. Senatorul Viorel Chiriac și deputatul Emil Niță au explicat ce vor face social-democrații din cele două camere în perioada următoare cu pensiile, sau de ce vor crește amenzile date de Protecția Consumatorilor.

Guvernul fără legitimitate

Modificarea Codului Fiscal, pregătită și publicată în presă pe surse a fost o manevră pe care Guvernul n-ar fi trebuit s-o întreprindă, consideră cei doi parlamentari.
„Se pare ca trebuia ca acest guvern tehnocrat sa intre in campanie inaintea tuturor si s-au legat de ce-i doare pe romani. La investire, in Parlament li s-a pus conditia de a nu se atinge de Codul Fiscal. Sa nu ne ascundem, 80% dintre membrii Guvernului vor candida. O ordonanta de urgenta de o asemenea importanta nu poate fi ascunsa, de vreme ce aduce atatea atingeri Codului Fiscal, deci degeaba ne spunea ministrul Finanțelor că nu știa nimic. Modificarea a 200 de articole din Codul Fiscal inseamna angrenarea multor oameni, nu cred ca nu se stia in minister ca se lucreaza”, explică senatorul Viorel Chiriac.
Deputatul Emil Niţă reamintește despre modul în care fost adoptat Codul Fiscal: „Atunci cand l-am intocmit si a fost intors spre reexaminare, a existat un consens intre toate gruparile politice asupra formei si structurii acestui Cod, care sa creeze posibilitatea ca el sa ramana in aceasta forma cel putin 10 ani, pentru a avea predictibilitate atat in zona economica, dar si in cea sociala. Am spus ca daca Romania va avea crestere economica 3% pe un parcurs de doi-trei ani si sunt premise de a relaxa anumite prevederi in favoarea cetatenilor si a mediului economic, o vom face, dar in niciun caz nu vom aborda modificari care sa insemne cheltuieli in plus pentru contribuabili. Guvernul tehnocrat este cu mandat limitat si nu are niciun fel de argument si nici legitimitate sa faca modificari pe Codul Fiscal”

Conducerea ASF, la raport

Autoritatea de Supraveghere Financiara ar trebui sa ajunga saptamana aceasta in Parlament, prin reprezentantii ei de la varf, afirma Emil Nita”Am stabilit in comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor sa audiem in cursul saptamanii viitoare conducerea ASF in legatura cu politele RCA. A avut loc o prima discutie in Senat, miercuri, si urmeaza sa avem clarificari si chiar anumite directii de rezolvare in Camera Deputatilor, in saptamana care urmeaza. Noi am mai avut discutii acum sase luni, comisiile de buget din cele doua camere ale parlamentului, referitor la aceste polite RCA si se pare ca discutiile si promisiunile de atunci au amas asa, adica discutii si promisiuni.
Atunci am semnalat ca se va ajunge la aceste valori foarte mari, ni s-a promis o rezolvare, ca valorile politelor vor fi stabilite in asa fel incat sa nu afecteze in principal transportatorii si nici persoanele fizice. Am avut promisiuni ca in niciun caz valoarea politelor nu va fi atat de mare in cat sa oblige mare parte din transportatori sa se asigure in alte tari ale Uniunii Europene”, relateaza deputatul.

Pensiile, totuși plafonate

Senatorul Viorel Chiriac face referire la subiectul neimpozitarea pensiilor ca la ”o disputa”, inca netransata. ”Noi ne-am asumat aceste lucruri, PSD isi asumase prin programul de guvernare, de a reda demnitatea persoanelor atinse de soarta, o varianta era si neimpozitarea pensiilor, pana la un plafon. Acum s-a ajuns la acesta varianta, de inlaturare a plafonului. Ca idee politica am vrut si sa vedem ce majoritate strange PSD la un proiect important, dar vedeti, problemele importante pentru romani trec. Probabil ca la camera Deputatilor vor fi aduse amendamente de neimpozitarea pensiilor care nu ating un plafon de 800-1000 de euro, acolo unde se incadreaza covarsitoarea majoritate a pensionarilor”, declara Chiriac.

Amenzi mai mari la Protecția Consumatorilor

Pe agenda politica a fost la Senat, la Comisia de Administratie Publica, un proiect care priveste Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Institutia ar urma sa se reintoarca in subordinea Parlamentului si sa fie redimensionata ei pentru a fi cat mai eficienta in slujba cetateanului. Dupa o prima dezbatere, proiuectul a fost amanat doua saptamani pentru a se pune de acord cu punctul de vedere al Guvernului, neexprimat clar pana acum. ”In proiect se afla, printre altele si o modificare a cuantumului amenzilor, care pot pleca de la 5000 de lei, dar sa ajunga chiar pana la 2,5 milioane lei. O alta propunere este aceea de a reduce amenda pentru societatile comerciale care isi recunosc greseala”, dezvaluie senatorul Viorel Chiriac.

Sursa: Corona Press

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Weight lossCZ RingsReverse Phone Lookuphow to lose weight fast